De voordelen van een silent piano

De voordelen van een silent piano

Indien je met het idee speelt om een piano aan te schaffen spreekt het voor zich dat je standaard vooral de prachtige akoestische klanken uit de klankkast wil horen komen. Dit gezegd hebbende is dat niet altijd even interessant. In bepaalde gevallen kiezen mensen dan ook voor het aanschaffen van een zogenaamde silent piano. De kans is zeer groot dat je hier ooit al wel eens over hebt gehoord, maar dat je toch niet precies weet wat je nu eigenlijk van een dergelijke piano kan verwachten. Dat is geen probleem. Op deze pagina gaan we je namelijk precies vertellen wat je allemaal dient te weten over het gebruik van een dergelijke piano.

Wat is een silent piano precies?

Wanneer je gebruik gaat maken van een standaard piano zal je kunnen vaststellen dat je er rekening mee moet houden dat iedereen in de omgeving altijd mee zal kunnen genieten van jouw pianospel. Dat hoeft helemaal geen probleem te vormen, integendeel, maar in bepaalde situaties is dat natuurlijk niet altijd helemaal aangewezen. Dat kan anders wanneer je ervoor kiest om gebruik te gaan maken van een silent piano. Hierbij is het immers mogelijk om gebruik te maken van een koptelefoon waardoor je in de praktijk helemaal niemand tot last bent. 

Wil je dus met andere woorden niet alleen kunnen spelen voor alle andere mensen in je woning, maar is het voor jou van belang dat je ook een koptelefoon kan verbinden met je instrument? Dan zal duidelijk worden dat de keuze voor één van de silent piano’s al snel zal zijn gemaakt. 

Wat is het belangrijkste voordeel van een silent piano?

Het voornaamste voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van een silent piano is dus terug te vinden in het feit dat je altijd en eigenlijk ook overal kan spelen zonder dat andere mensen daarvan moeten meegenieten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet hoeft te vrezen om iemand wakker te maken wanneer je laat op de avond nog graag een muziekje wil spelen. Bovendien is het eveneens zo dat je niet langer hoeft wakker te liggen van het feit dat je bij het oefenen van een nieuw stuk bijvoorbeeld een valse noot zal spelen. Dit hoort in de praktijk allemaal tot het verleden waardoor je hier geen problemen meer mee zal ondervinden. 

Waarom niet kiezen voor een digitale piano?

Ondanks het belangrijke voordeel van het gebruik van een koptelefoon bij een silent piano geldt voor menig aantal mensen dat ze zich toch de vraag stellen of het mogelijks niet nog interessanter kan zijn om gewoon te kiezen voor een digitale piano. Voor deze laatste geldt immers dat ze er algemeen bekend om staat aanzienlijk goedkoper te zijn. Dat is zeker waar, maar er zit ook een keerzijde aan de medaille… en die keerzijde heeft te maken met de aanslaggevoeligheid waarvan sprake is. Ondanks het feit dat voor verschillende (uitmuntende) digitale piano’s geldt dat ze weliswaar enigszins in de buurt komen is de aanslaggevoeligheid van een echte, akoestische piano toch nog doorgaans heel wat anders. Dit is dan ook in de praktijk absoluut iets waar je graag rekening mee zal willen houden.

Voor tips kan je terecht bij Oostendorp Muziek