Wat is neurolinguïstisch programmeren?

Wat is neurolinguïstisch programmeren?

Heb je wel eens iets gehoord of gelezen over neurolinguïstisch programmeren? Als dat niet het geval is, is dat ook geen probleem. Wij leggen namelijk graag uit wat het is en wat je ermee kunt. De term NLP kom je ook vaker tegen als je met deze term te maken krijgt en dit is de afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren. In een notendop helpt het je om succesvoller te worden, stress te verminderen en een goede balans te vinden in je leven.

Hoe kun je neurolinguistisch programmeren?

Het klinkt vreselijk interessant dat je met behulp van neurolinguïstisch programmeren meer balans kunt vinden, stress kunt verminderen en succesvoller kunt worden. Zowel privé als zakelijk. Maar hoe doe je dat dan? Daar heb je hulp bij nodig, want het is erg lastig om jezelf neurolinguistisch te programmeren. Je hebt hulp nodig van een specialist die je de handvatten geeft om je communicatie te verbeteren en om zelfbewuster te worden.

Veel specialisten bieden dan ook trainingen en workshops aan waarin je kennismaakt met methoden, modellen en technieken waarmee je negatieve gedachtepatronen kunt doorbreken en het gedrag en de emoties van anderen leert herkennen. Als iemand op een bepaalde manier reageert en zijn gedrag hierop aanpast, kan dat een bepaalde emotie oproepen die niet bij de situatie past. Terwijl je ook niet meer in staat bent om een constructief gesprek te voeren. Met een NLP training of workshop leer je dit wel te doen.

Waarom zorgt dit voor minder stress?

Als je je niet gehoord of onbegrepen voelt, ontstaat er een negatieve gedachte. Gepaard met emoties, zoals onbegrip, verdriet of zelfs boosheid. Deze emoties verhogen het stresslevel en we hoeven je niet uit te leggen dat stress slecht is voor lichaam en geest. Hoe meer negatieve gedachtepatronen en emoties je hebt, des te hoger de stress wordt. Uiteindelijk is het een opeenstapeling van negatieve gedachten en emoties die ervoor zorgen dat je je niet lekker in je vel voelt of dat je zelfs lichamelijke klachten ontwikkelt.

Een burn-out is bijvoorbeeld een duidelijk voorbeeld van hoe iemand beïnvloed wordt door zijn of haar negatieve gedachten en emoties. Ze stapelen zich op en door onbegrip van anderen uit het zich in extreme vermoeidheid, futloosheid en andere psychische en lichamelijke klachten. Die er uiteindelijk voor zorgen dat je niet meer goed kunt functioneren. Zowel privé als in de zakelijke sfeer. Daarom is het belangrijk om met neurolinguïstisch programmeren aan de slag te gaan als je merkt dat het allemaal te veel wordt.

Hoe zorgt neurolinguïstisch programmeren voor meer balans?

Ons leven moet in balans zijn. Dat betekent dat we tijd voor onszelf nodig hebben, voor vrienden en familie en op het werk goed moeten functioneren. Wanneer het scheef gaat heeft dat als resultaat dat je bijvoorbeeld op je werk of in contact met anderen minder goed functioneert. Dat heeft negatieve gevolgen, zoals vriendschappen die stoppen, conflicten met familie en partners en verminderde prestaties op de werkvloer. Met neurolinguïstisch programmeren zorg je ervoor dat je de balans in het leven vindt en je leven inricht op de manier zoals jij dat wilt.